FAQ-banner

Σημασία βιομηχανικού φωτισμού led και ασφάλεια σε βιομηχανικές αποθήκες και βιομηχανικούς χώρους παραγωγής.

Ίσως αναφέρουμε τα αυτονόητα, αλλά αν η τάση και το επιθυμητό: είναι ασφάλεια και καλό προϊόν, ο βιομηχανικός φωτισμός led, είναι κρίσιμος παράγοντας για επίτευξη αυτών. Ομοιόμορφος φωτισμός led, το ίδιο έντονος ή και πιό ισχυρός στους αποθηκευτικούς βιομηχανικούς χώρους ή αποθήκες logistics, είναι απαραίτητος για τον γρήγορο εντοπισμό πεζών από τους οδηγούς περονοφόρων – κλαρκ. Τμήματα της βιομηχανικής αποθήκης τα οποία είναι σκοτεινά πρέπει να αποφεύγονται ιδιαίτερα στις εισόδους – εξόδους της βιομηχανικής αποθήκης ακόμα και πρίν και μετά από τις βιομηχανικές κουρτίνες PVC. Στους χώρους παραγωγής ξένα σώματα , αλλοιώσεις, επίπεδο καθαρισμού, σήμανση είναι σημεία σε βιομηχανικούς παραγωγικούς χώρους όπου ο βιομηχανικός φωτισμός led μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση. Επίσης επιτήρηση μηχανών, σημεία δυσλειτουργίας, διαρροές, ρινίσματα είναι σαφώς πιο εύκολα στην ανεύρεση σε καλά φωτισμένους βιομηχανικούς χώρους παραγωγής με φωτισμό led.

Σε βιομηχανικό φωτισμό με led, χρησιμοποιείτε το ζεστό λευκό;

Το ζεστό λευκό (2700-3000Κ), έχει από τους μικρότερους συντελεστές αντανάκλασης από την κλίμακα του λευκού. Eπομένως σαν απόδοση σε ένταση φωτισμού έχει την μικρότερη γιατί το φώς που “πέφτει” στους τοίχους επιστρέφει μειωμένο στον χώρο.Έτσι στα φωτιστικά led  από βιομηχανικό φωτισμό, θα δούμε συνήθως να λείπει το ζεστό λευκό και να υπάρχουν καμπάνες ή ευθύγραμμα φωτιστικά βιομηχανικού χώρου σε ψυχρό ή σε φυσικό λευκό.

Ένας τομέας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί βιομηχανικός φωτισμός με ζεστό λευκό, είναι σε περιπτώσεις που πρέπει να αποφευχθεί η αντανάκλαση των επιφανειών χειρισμού. Έτσι σε συναρμολόγηση μηχανών ή σε τελικό στάδιο εποπτείας – ελέγχου στις βιομηχανίες ή βιοτεχνίες μηχανών χωρίς βαφή – ασημένια. Αυτό όμως προϋποθέτει

  1. πυκνή διάταξη βιομηχανικών φωτιστικών led,
  2. χαμηλό σχετικά ύψος του βιομηχανικού κτιρίου που θα μπεί το φωτιστικό led,
  3. μην υπάρχουν ενδιάμεσα μεγάλα συγκροτήματα από βιομηχανικές – παραγωγικές μηχανές (ή να μπούνε βιομηχανικά φωτιστικά led γύρω από τις μηχανές) και τελευταία
  4. ίσως λείες γυαλιστερές επιφάνειες στους βιομηχανικούς χώρους.

Πώς μπορώ να υπολογίσω πόσο δυνατή λάμπα led χρειάζομαι;

Αν υπάρχει ήδη λάμπα στον χώρο και είναι πυρακτώσεως πάμε στο 1/10 της κατανάλωσης σε Watt (δηλαδή αν έχουμε 70Watt θα αντικαταστήσουμε με λάμπα led 7Watt , αν έχουμε 100Watt πυρακτώσεως θα αντικαταστήσουμε με 10Watt λάμπα led ή με 12Watt λάμπα led) αν η λάμπα είναι “εξοικονόμησης” (λάμπα φθορισμού) τότε μία καλή προσέγγιση είναι να πάμε στα μισά Watt για λάμπα led (δηλαδή εάν έχουμε λάμπα 11Watt “εξοικονόμησης” θα αντικαταστήσουμε με 5 ή 6Watt λάμπα led).

Τι ένταση να χρησιμοποιήσω σε λάμπες led αν δεν έχω μέτρο σύγκρισης;

Ένας χώρος 4*4 καλύπτεται άνετα από μία λάμπα led 10-12Watt στο κέντρο του δωματίου.

Σε ένα χωλ πολυκατοικίας ή διαμερίσματος μία λάμπα led 4 ή 5Watt, δίνει πολύ καλά επίπεδα φωτισμού.

Αν θέλουμε να ενισχύσουμε το φώς στα ίδια Watt στις λάμπες led, μπορεί το λευκό που επιλεχθεί να είναι ή φυσικό λευκό ή ψυχρό και εξαιτίας του μεγαλύτερου συντελεστή διάχυσης να υπάρχει λίγο υψηλότερη απόδοση στην ένταση φωτισμού.

Τι λευκό να χρησιμοποιήσω;

Συνήθως το ζεστό λευκό χρησιμοποιείτε για χαλάρωση, το φυσικό λευκό για εργασία και το ψυχρό λευκό για να να τονίσουμε τα χρώματα. Επομένως σε ένα π.χ. επιδαπέδιο φωτιστικό ή σε κρυφό φωτισμό που χρησιμοποιούμε για χαλάρωση, λάμπες led ή ταινία led με ζεστό λευκό είναι μία καλή επιλογή. Σε ένα μπάνιο με έντονα χρώματα πχ πλακάκια, πετσέτες, κουρτίνες λάμπες led με φώς ψυχρό λευκό είναι η προτεινόμενη λύση.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω ταινία led (ledotainia) ως βασικό φωτισμό;

Η ταινία led έχει μικρότερη απόδοση σε σχέση με τις λάμπες led, επομένως δεν είναι αποδοτικό να βασιστεί ο βασικός φωτισμός σε ταινίες led. Αλλά εφαρμογές κρυφού φωτισμού ή φωτισμού κάτω από ντουλάπια – πάγκο κουζίνας, ή κάτω από παιδικές κουκέτες ή μέσα σε ντουλάπες ή κάτω από ράφια – φωτισμό γραφείου, η ταινία led είναι ιδανική. Γιατί η ταινία led είναι στα 12Volt (άρα ασφαλής) και εξαιτίας του ότι έχει πολλές πηγές φωτός κατά μήκος, δεν κάνει σκίαση.

Πώς μπορώ να κολλήσω την ταινία led;

Στο πίσω μέρος της η ταινία led αυτοκόλλητη ταινία διπλής όψης επομένως μπορεί να κολληθεί σε καθαρή λεία επιφάνεια, εύκολα.

Καθαρίζουμε την επιφάνεια π.χ. με οινόπνευμα και κολλάμε την ταινία. Πρακτικά έχει φανεί ότι η στεγανή ταινία led δεν έχει καλή συμπεριφορά στο κόλλημα , θέλει κάποια μηχανική στήριξη. Βέβαια καλή λύση είναι τα προφίλ αλουμινίου που λειτουργούν και ως ψύκτρες. Σε εφαρμογές ταινίας led σε κρυφό φωτισμό η εφαρμογή σε μία λωρίδα λείου ξύλου ή pvc ή αλουμινίου είναι καλή, γιατί κολλάει πολύ καλύτερα από την σκονισμένη γυψοσανίδα αλλά επίσης μπορεί κάποιος να αλλάξει την απόσταση από τον τοίχο της λωρίδας και να πετύχει ομοιόμορφο φώς στο ταβάνι χωρίς να ξεκολλάει και ξανάκολλάει την ταινία led του κρυφού φωτισμού.

Χρειάζεται η ταινία led, ψύξη;

Σε κανονικά επίπεδα κατανάλωσης για τις ταινίες led (έως 10Watt/m) δεν χρειάζεται ψύξη, αλλά δεν πρέπει να εγκλωβίζουμε την ταινία led ανάμεσα σε υλικά που είναι κακοί αγωγοί θερμότητος. Σε ταινίες led με περισσότερα Watt θέλει κάποια προ νόηση ιδιαίτερα εάν πλησιάζουμε στα 18-20Watt/m κατανάλωση της ταινίας led.

Παράγουν τα φωτιστικά led, θερμότητα;

Σε όλες τις λάμπες η τελική μορφή της ενέργειας φωτισμού θα μετατραπεί σε θερμότητα, δηλαδή ναι μεν οι λάμπες led για το ίδιο επίπεδο φωτισμού θέλουν τα μισά Watt από τις λάμπες φθορισμού ή εξοικονόμησης ή το 1/10 από τις λάμπες πυρακτώσεως, αλλά πάλι απελευθερώνουν θερμότητα, έστω και μικρή.